Saving Memoir

No more update after 1 December 2011 | moved to maktubat.wordpress.com

Gereja Dimartabatkan, Masjid Al-Aqsa pula ?

ketika mana Masjid Al-Aqsa diambang keruntuhan dibawah tangan-tangan jijik zionis…

tiba-tiba, tapak gereja lama dinaik taraf sebagai tarikan pelancong di sebuah negara umat Islam, bahkan amat hampir dengan tanah suci Makkah dan Madinah.

di mana?

Pulau Sir Bani Yas, Abu Dhabi, UAE.[ rujuk sini ]

sebahagian dari struktur asas gereja lama di Pulau Sir Bani Yas

aku tidak membantah jika ingin jadikan tapak arkeologi gereja lama sebagai tarikan pelancong, tapi apa signifikannya ? apatah lagi ianya terletak di jazirah Arab.

untuk keuntungan ekonomi negara?  yup, jawapan itu munasabah.

Namun bagi negara yang terletak di semenanjung arab (jazirah arab), secara peribadi aku berpendapat tindakan kerajaan Abu Dhabi satu tindakan yang salah.

Ahli arkeologi yang cuba merungkai kembali tapak tersebut adalah orang Kristian Dr. Joseph Elders dan projek tersebut pula mendapat sokongan secara tak langsung dari Badan Gereja di England dan disokong secara langsung oleh kerajaan UAE sendiri. Untuk lebih lanjut berkenaan projek ini sila rujuk sini.

tapak gereja lama pra-Islam yang ditemui pada tahun 1992

Aku bukanlah ingin prejudis dan sangka buruk terhadap orang Kristian, tapi cuba fikir apa motif mereka berusaha untuk mengorek tapak gereja dan pamerkan pada umum?

Bagi aku, itu satu usaha mendakwahkan Kristian pada masyarakat umum yang majority Muslim. Secara general, mereka didedahkan Kristian sebagai agama yang lebih dahulu bertapak di situ sebelum Islam. Apa kaitannya..cuba fikir sendiri.

Bahkan di UAE sendiri, orang Kristian diberikan tanah oleh kerabat diraja untuk membina gereja walaupun undang-undang negara memang  mengawal ketat  perkembangan agama selain Islam. sebagai contoh di Jabal Ali yang dibina pada 2001. Apa ke bengapnya raja arab ni siap bagi sedekah tanah untuk bina gereja.

Kita faham penduduk UAE, 80% adalah foreigner namun daripada jumlah tersebut 55% adalah Muslim, dan Kristian adalah antara minority paling rendah dengan 10% daripada 80% foreigner. Tapi Kristian dilayan sebegitu ‘baik’ oleh pihak berkuasa, kenapa? Jika nak dikatakan caring akan kebebasan beragama, bagaimana dengan agama Hindu yang merupakan agama minority yang paling besar di UAE dibandingkan dengan Kristian. [ sila rujuk sini ]

Bagaimana dengan pesanan Rasulullah didalam satu hadis yang sahih lagi jelas ?

لا يجتمع دينان في جزيرة العرب

Tidak boleh dikumpulkan dua agama di semenanjung Arab [riwayat Imam Malik dll,juga didalam Shohihain]

Orang kafir dibenarkan memasuki dan tinggal di semenanjung arab (jazirah arab) jika untuk tujuan bekerja, diplomatik dan business. Tapi mereka diharamkan daripada menjadikan jazirah arab sebagai tempat menetap untuk selamanya serta memiliki hartanah di jazirah Arab. sila lihat fatwa oleh Shaykh Abd Aziz Bin Muhammad Alu Shaykh (mufti Saudi Arabia) , Shaykh Soleh Bin Fauzan al-Fauzan dan ulama’-ulama’ lain di sini.

Aku pun tak faham dengan perangai orang Arab yang sekarang ni jahil dalam kemodenan jahiliah. Mereka terlalu mengagung-agungkan kemajuan Barat, terutama Amerika dan Britain. Lihat saja kehidupan masyarakat Arab yang langsung tidak mencerminkan budaya Arab apatah lagi sebagai Muslim, jauh sekali. huhu.. Bak kata pepatah melayu, Menang Sorak Kampung Tergadai, nampaknya itulah nasib yang bakal menimpa pak-pak Arab yang bodoh.

sama-samalah kita fikirkan nasib yang menimpa umat Islam hari ini..

Khalifah Umar Bin Abdul Aziz pernah berkata :

Kami dahulunya adalah bangsa yang hina namun Islamlah yang telah menjadikan kami bangsa yang mulia dan terhormat.

 

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Gereja Dimartabatkan, Masjid Al-Aqsa pula ?

  1. Subahanallah..thank you for your info, brother..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: