Saving Memoir

No more update after 1 December 2011 | moved to maktubat.wordpress.com

The Umbrella Revolution

Sediakan payung sebelum hujan…

Payung memang alat berguna untuk manusia ketika hujan. Fungsi utamanya adalah melindungi manusia & membolehkan mereka mengerjakan urusan tanpa terganggu dengan keadaan hujan. Ada juga yang menggunakannya untuk melindungi diri dari panas terik matahari. Ingat takrif payung tu, masuk exam..hahaha. Disebabkan fungsinya yang agak penting ini, tak hairan jika payung pun ada revolusinya tersendiri demi menyesuaikan diri dengan keadaan semasa.

Jom kita lihat revolusi payung..”The Umbrella Revolution”

Ni mungkin design paling awal payung..hehe, aku pun tak pasti.

Ni design yang paling biasa kita lihat

design makin advance, transparent

Bumpbrella, payung ni berfungsi seperti belon. ia mesti dipam dulu sebelum guna baru kembong macam dalam gambar tu. Guna pam tayar basikal je. Lagi gambar untuk Bumpbrella ..

bila manusia makin malas & dunia makin maju, maka tercipta lah pula payung macam gambar bawah ni..

namanya  Numbrella, tak perlu dipegang (boleh bergayut dengan hp) hanya perlu disarungkan pada badan anda.

Don’t be racist! haha..haiwan pun nak berpayung juga.

Dualbrella (dua payung), haha..payung ni best. Mana la tau dapat kawan baru time hujan. Taking advantage in every condition, kot2 la dapat girlfriend atau boyfriend dengan payung ni..haha. Sesuai untuk suami isteri, kawan dan sesiapa saja yang kita boleh tolong semasa hujan (cari pahala).

hah..ni yang paling latest kot..hehehe.. nice head! Kepala siapa la agaknya..

Renungan kita bersama :

Payung pun boleh ditransform dalam pelbagai bentuk dan cara, inikan pula kita manusia apatah lagi Muslim. Pandai-pandailah menyesuaikan diri dengan keadaan, jadikan diri anda Da’ie yang kreatif dan inovatif dalam menyampaikan dakwah & menggambarkan keindahan Islam. Belajar dari payung, walaupun berubah wajah, fungsinya tetap sama…punya jati diri yang mantap.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: