Saving Memoir

No more update after 1 December 2011 | moved to maktubat.wordpress.com

Tempat Duduk Selamat didalam Pesawat

Anda suka melancong ?

Jika anda melancong dalam negara (dalam menyahut seruan kerajaan dalam kempen Cuti-cuti Malaysia) sudah pasti anda mempunyai pilihan jenis kenderaan yang akan digunakan untuk ke destinasi yang dituju. Baik kereta, kereta api, bas, kapal terbang dan juga bot. Ramai juga yang memilih kapal terbang kerana bagi mereka ianya  menjimatkan masa, selesa, dan paling penting selamat .

Namun, jika anda memilih lokasi pelancongan luar negara sudah pasti anda tiada pilihan yang lain melainkan kapal terbang. Lainlah kalau pergi melancong ke Singapura atau Thailand, jalan kaki pun boleh.  Bila cakap pasal kapal terbang, betul ke naik kapal terbang lebih selamat berbanding kenderaan lain?

Memanglah kalau nak kata tak de plak dengar kapal terbang berlanggar kat atas sana tiap-tiap hari macam kereta & bas susah juga la nak jumpa kan ?

Jawapannya….kapal terbang memang kenderaan yang PALING SELAMAT buat masa sekarang. Pelbagai faktor yang menjadikannya selamat tapi aku malas lah nak ulas dalam entri ni, panjang pula. Kalau tanya aku secara mudahnya mestilah aku jawab maintenance menjadikan faktor utama kapal tu selamat untuk terbang.

Tempat Duduk Paling Selamat

Ada orang tanya aku, kalau naik flight tempat duduk mana yang paling selamat ? aku sendiri pun pernah tanya soalan tu pada seorang aicraft maintenance engineer.

Sebenarnya bagi aku tiada tempat khusus dalam pesawat yang boleh dikategorikan lebih selamat dari bahagian lain. Cuma…ada kajian yang menunjukkan seat / tempat duduk di bahagian belakang lebih selamat, tak percaya ?

click for the larger view…haha…gambar di atas adalah hasil kajian Univesity of Greenwich, bukan aku main-main cakap.Kalau ikut  kajian tu, peratusan untuk hidup lebih tinggi di bahagian seat belakang , 5 baris diantara emegency exit selepas sayap dan sebelum tandas. So, sekarang ni macam mana? masih nak tempah Hot Seat dalam AirAsia? hehe..macam mana la orang yang jenis nak habiskan duit tempah 1st class la, macam2 la.  Bayar mahal untuk service stewards/stewardess, seat plak rupa-rupanya tempat yang paling tak selamat..haha. Except, masa perjalanan melebihi 3 jam boleh la tempah seat yang lebih selesa walaupun kedudukannya “dikajikan” sebagai kurang selamat.

Tak boleh kata macam tu juga sebenarnya, kajian tu berdasarkan jumlah dan bentuk kemalangan yang berlaku. Seorang engineer pernah bagi tau aku, seat dekat beam (cari sendiri dalam kamus aviation) tempat wing disambungkan adalah selamat sebab tempat tu yang paling kuat…itu kata engineer yang berdasarkan kekuatan. Well, kemalangan tak mengira tempat..nobody knows what will happen. Apa-apapun, sebagai Muslim kita mestilah berusaha mengelak kemalangan kemudian bertawakkal lah pada Allah.

Adakah Destinasi Anda Kawasan Kemalangan Udara ?

Ini pun berdasarkan kajian yang dibuat, aku tak bertanggungjawab atas kesilapan maklumat. Nak tahu ? open your eyes and see……

Kalau tengok gambar tu, US adalah negara paling berisiko. So, tak perlu la pergi negara dajjal-kuffar-laknatullah tu kalau setakat nak melancong pergila ke negara-negara Islam, lain lah kalau pergi US atas urusan selain melancong dikira ok la kan. Kalau nak pergi US untuk menuntut ilmu, itu memang amat digalakkan.

Ada orang kata : ” Alah..kat atas sana (udara) bukannya sibuk cam kat jalan raya, mana ada nak excident cam kereta”

bagi mereka yang pernah melafazkan dialog di atas dan yang seumpama dengannya, maka anda perlu berfikir kembali…

sambil2 fikir tu, untuk kepastian akidah anda sila lihat video di bawah ni :

Ingat ! Segalanya ditangan Allah…kita perlu berusaha dan bertawakkal, Dia yang menentukan segala-galanya, usaha itu mesti !

Single Post Navigation

2 thoughts on “Tempat Duduk Selamat didalam Pesawat

  1. amrb738 on said:

    hmm ptutla pilot dpt gaji lebih sket…
    they are seated at d most front seat ! n obviously its a HOT seat !!!…
    nk tukar ltk cockpit dkt beam laa gni… ok x ???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: