Saving Memoir

No more update after 1 December 2011 | moved to maktubat.wordpress.com

Archive for the month “December, 2008”

Selamat Tahun Baru 1430 Hijrah

header-arabic

Hanya beberapa jam sahaja lagi detik kelahiran anak bulan baru bulan Muharram akan menjelma. Bulan Muharram adalah permulaan kepada tahun baru dalam kalendar Islam. Bermula waktu maghrib hari ini, maka tahun baru 1430 Hijrah bakal menyusur tiba dan tahun 1429 Hijrah bakal menyinsing pergi dan takkan kembali lagi.

3eed

Permulaan tahun baru 1430 bakal memberikan kita harapan baru, kehidupan baru, azam baru dengan semangat yang baru. Namun semua itu adalah sambungan siri kehidupan kita daripada masa lepas. Satu hari yang telah lepas bererti satu bahagian dari hidup kita juga telah berlalu. Kesilapan-kesilapan yang lalu tidak harus diulangi, oleh itu sama-samalah kita memuhasabah diri kita sendiri. Dalam hidup aku ini, aku ada satu prinsip tentang masa lalu….

The past has no power on me !

Kita telah melepasi tahun yang lalu dengan pelbagai peristiwa hidup. Pada tahun lalu, berapa saatkah kita meluangkan masa untuk Allah ? berapa saat pula kita melakukan maksiat ? makin hari makin bertambah. Semua itu tidak dapat di padamkan lagi kerana telahpun tersimpan sebagai lipatan sejarah hidup.

Tetapi ! hahaha ada tetapinya. Betapa istimewanya Islam ini, kesilapan masa lalu tidak akan dibiarkan terselit dan terkepit didalam sejarah hidup. Dengan kedatangan bulan Muharram yang mulia ini, Allah S.W.T memberikan “hints” kepada hamba-hambaNya untuk menghapuskan dosa-dosa lalu dengan berpuasa pada bulan Muharram seperti yang diriwayat oleh Muslim dalam satu hadis yang bermaksud

Puasa ini adalah sebagai gantirugi dosa-dosa kecil yang telah dilakukan pada tahun lepas

Oleh itu, kita sebagai ummah Islam digalakkan berpuasa pada bulan ini terutamanya pada 9&10 atau 10&11 Muharram. Puasa pada 10 Muharram ( ‘Ashura ) merupakan amalan ahli Kitab ( Kristian dan Yahudi ) oleh itu kita diminta supaya berpuasa pada 10 Muharram dengan diertakan hari sebelum atau selepasnya bagi membezakan kita dengan mereka. Antara hadis-hadis mengenai puasa pada bulan ini ialah….

“seseorang yang berpuasa  dalam bulan Muharram akan diberikan ganjaran 30 puasa setiap satu hari yang dia berpuasa” ~  Tabrani

“Puasa yang paling baik selainpuasa pada bulan Ramadhan adalah puasa pada bulan Allah, Muharram “ ~ Muslim

Sama-samalah kita berdoa supaya dosa-dosa yang telah kita lakukan diampunkan oleh Allah yang Maha Pengampun dan semoga tahun yang baru bakal memberikan nafas baru untuk terus meningkatkan ibadah kita sebagai seorang hamba kepada Allah.

Jadikanlah juga tahun baru 1430 Hijrah ini satu permulaan untuk kita meningkatkan lagi syiar / lambang keagungan Islam dengan menyusun jadual hidup kita berdasarkan bulan-bulan Islam yang mulia. Jika ingin menyambut hari lahir, sambutlah birthday kita itu pada tarikh Islam, sekarang sudah banyak Calendar converter dalam internet,hanya masukkan tarikh masehi dan tukarkan kepada tarikh Hijri.  Cubalah seboleh yang mungkin untuk menerapkan nilai-nilai Islam dalam setiap inchi kehidupan kita.

Selamat Tahun Baru 1430 Hijrah !

Happy New Year 1430 Hijri !


Sahabat Adalah Masa Depan Anda

Salam perkenalan dan salam segala salam buat penduduk bumi yang boleh memahami bahasa melayu.

Seorang sahabat pernah meluahkan perasaannya dan meminta pendapat aku. Katanya :

Kalau ada orang yang rasa bosan bila berkawan dengan kita macam mana ye ? Sedangkan belum lagi kenal dengan rapat. Macam mana nak buat dia baik terhadap kita ?

Hummm…..memang bukan senang nak dapatkan kawan ni, tambah lagi jika anda jenis pendiam. Nak jadikan dia layan kita dengan baik ? lagilah susah kan ? Kawan mencerminkan siapa diri kita, namun jika kita bijak kita yang akan mencorakkan kehidupan kawan-kawan disekeliling kita.  Aku tidak pandai nak mengajar cara dan teknik berkawan tapi untuk membantu ketika kesulitan mungkin boleh. Aku ada satu formula, formula ni dihasilkan beribu tahun dahulu oleh masyarakat arab tapi masih “evergreen” gitu.

أحسن الى الناس تستعبد قلوبهم فطالما استعبد الانسان احسان

Berbuat baik kepada manusia akan dapat menundukkan hati-hati mereka, ketahuilah bahawa manusia akan tunduk kepada kebaikan

Jadi, kalau nak seseorang itu berlaku baik terhadap kita mengapa tidak kita yang lebih dahulu berbuat baik terhadapnya ? Bukan kah seorang manusia yang baik akhlaknya akan berasa terhutang budi jika ada orang yang melayaninya dengan baik ? apabila rasa terhutang budi itu “datang” , secara tidak langsung dia akan berusaha membalas kebaikan tersebut.

Kalau lah kawan kita tu jenis yang tidak reti berbuat baik kepada kita setelah kita berbuat baik kepadanya, mengapa kita terhegeh-hegeh nak naikkan tarafnya sebagai sahabat ? namun begitu, kita hendaklah sentiasa berbuat baik tidak kira siapa pun mereka.

ukhwwah-islamiyah1

So, how the past can lead the future ?

Kisah benar ini benar-benar berlaku, diceritakan kepadaku oleh seorang kawan. Ada seorang bernama de Past satu sekolah dengan de Future, yang mempunyai pertalian keluarga dengan de Past. Mereka satu kelas semasa Form 1, de Past serang yang mementingkan hubungan silatur-rahim dan berharap agar dapat berkawan dan menjadi sahabat de Future. Walaupun mereka satu kelas dari Form 1 hinggalah Form 3, tapi mereka tidak pernah menjadi kawan walaupun tempat duduk mereka hanyalah beza satu baris, sorang dihadapan dan seorang lagi dibelakang. Jangankan nak jadi kawan, bertegur pun tidak. Namun, de Past tidak putus asa dan terus berdoa supaya suatu hari nanti dia akan bersahabat dengan de Future yang agak pendiam. Ditakdirkan semasa Form 5 mereka berada dalam kelas yang sama, hari yang baru membawa harapan yang baru. Akhirnya pada pertengahan tahun persekolahan itu, mereka berkawan dan mula mengenali antara satu sama lain.

friends1

Selepas SPM, mereka menjadi semakin rapat dan persahabatan mereka semakin kukuh. Tidak sia-sia usaha de Past berdoa selama 4 tahun sebelumnya, kerana akhirnya mereka benar-benar menjadi sahabat. Jika insan seperti de Past sanggup bersabar demi mendapatkan de Future sebagai sahabat selama 4 tahun, mengapa kita harus mudah putus asa? Memang susah nak mendapatkan seorang sahabat yang betul-betul ikhlas, tapi mengapa tidak kita terlebih dahulu meinkhlaskan diri kita dalam persahabatan.

Begitulah the past ( peristiwa yang lalu ) boleh memberi pengajaran dan memimpin kita di masa depan ( the future ).

Jadi, janganlah pula kita sia-siakan sahabat kita. Nak dapat bukan senang. Sekian sahaja untuk first entri kali ni.

Post Navigation

%d bloggers like this: